39 Design a House for Shelter as Well Villa for Family Vacation

The plateau holds the self-serving home for the couple, yet as it extends out the land curves down to open up space for a lower storey, housing two studios for their children and grandchildren. From the back of the villa, the building is a two-storey home, yet from the front it is a bungalow. Similarly, the conical wall has dual functions – operating as a shield for privacy, while its irregular openings bring in light, frame views and seen from the street act as a beguiling design feature.

‘The material choices were mainly guided by a distinct dialogue between the extrovert structure and the bungalow-typology,’ says Munters, who selected the piled white bricks, aluminium and tubular steel railings to reference the mid-century style of the surrounding area and give the home a ‘timeless feel’.

This time, architects decided to construct a villa with a modern round house design to allow constant contact between a couple and their dogs. (check out their “Cool Blue Villa as well) The villa has a continuous window all around the house which allows a 360 connection between the inside and outside of the house. A canopy goes around the modern round house to shelter and shade the dogs on sunny and rainy days – no matter the direction of the wind.

The garden floor close to the bedroom and kitchen goes halfway up the façade to allow the residents see their dogs at an equal eye level while cooking or saying goodnight to them. The mirrored walls at both ends of the terrace provide visual contact between the residents inside and the dogs outside.

They made good use of the 85 m2 area by offering a spacious feeling while allowing maximum contact between the residents, their pets, and the garden. There is also privacy in the house as the hill shades the house at the side of the street, while the other rooms in the house can be detached from the living room by simply closing a sliding hatch.

Circular house creating openness and feeling of freedom
Client’s most important priority for this round house was “openness and creating a feeling of freedom so that the inside and outside of the house are blended into one.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *